< Terug naar het blogoverzicht

De Big Five van de Veluwe spotten

Geschreven door:

Presence Outdoor

Je bent vast bekend met de Big Five van Afrika, maar wist je dat we ook in Nederland kunnen spreken over de Big Five onder de dieren? De Big Five van de Veluwe wel te verstaan. We hebben het dan over de Schotse hooglander, het edelhert, het wild zwijn, de ree en de vos.

Het wild spotten is een wezenlijk onderdeel van de Presence Outdoor Programma’s. Niet zozeer omdat het leuk is, maar oog in oog staan met een wild dier doet iets met je persoonlijk leiderschap. Je ervaart op zo’n moment dat je onderdeel bent van het geheel (de natuur). Er ontstaat een kleine shift van ego naar eco denken. Dit is eigenlijk ook helemaal niet vreemd, want de natuur is onze natuurlijke habitat. Niet voor niets voelen we ons in de natuur zo fijn en gelukkig. Tegenwoordig door de kloof tussen mens en natuur, zijn we dit helaas grotendeels vergeten.

De Big Five van de Veluw

Je hoeft dus niet per se naar Afrika voor deze zogenaamde ‘peak experience’. Dit is de Big Five van de Veluwe:

1. Schotse Hooglander

Grote kans dat je tijdens een hike of een MTB ride overdag oog in oog komt te staan met een Schotse Hooglander. Deze indrukwekkende dieren vervangen het oerrund en paard, als belangrijke schakel in de natuur. Een schakel die niet na te bootsen valt door mensenhanden of machines. Schotse hooglanders zijn heel belangrijk voor de variatie aan planten en dieren in het natuurgebied. Zonder deze grazers groeit de heide dicht. Ze vreten het gras tussen de heide uit en schuren tegen kleine boompjes totdat ze afsterven. Dit wist je misschien al, maar weet je dat deze grote dieren nog veel meer voor de natuur doen? Ze zorgen ook voor nieuwe leefgebieden voor andere soorten, zoals wilde bijen en de zandhagedis.

2. Het Edelhert

Persoonlijk echt mijn favoriet. Het dier is een imposante verschijning. Na de eland is het edelhert het grootste Europese hert en daarmee het grootste hert van ons land. Qua grootte is het edelhert te vergelijken met een paard. Een mannetje kan wel tot 190 kilo wegen. Overweldigend vind ik de bronstijd (sep – oktober). Dan gaan de herten (mannetjes) achter de Hindes aan (vrouwtjes). De mannetje kunnen dan een indrukwekkend doordringend geluid maken. Dat noem je burlen. Tijdens wild hikes of rides in de vroege morgen zijn we regelmatig edelherten tegengekomen. Ik herinner me nog goed toen in juli 2019 vlak voor ons een kudde edelherten overstak. In juni 2021, tijdens het Presence Outdoor MTB Programma, kwamen we tijdens een vroege wild ride zelfs 2 kuddes tegen.

3. Wild Zwijn

Het wild zwijn is de voorouder van het ‘normale’ varken. De vrouwtje worden ‘zeugen’ genoemd en mannetjes ‘keiler’. Zwijnen hebben een zeer goed werkende neus. Ze kunnen je op grote afstand al ruiken en willen je dan het liefst ontlopen. Toch is de kans best groot dat je op de Veluwezoom een wild zwijn tegenkomt. Vooral in de periode dat ze biggen hebben (februari t/m mei). Ze zijn dan continu opzoek naar voedsel en bij voedselschaarste komen ze vaak ook dichter in de gebieden waar ook mensen komen. Het is zaak dan niet te dicht bij te komen, want de ouders zullen de jongen verdedigen.

Eigenlijk tijdens alle programma’s in het verleden hebben we wel zwijnen gespot, vooral in de vroege ochtend. Wat bijzonder is dat je ze in de nacht ook regelmatig naast de tent hoort snuffelen 😉

4. De Ree

Ook de Ree kunnen we eigenlijk altijd wel spotten. Ook gewoon overdag. Vooral tijdens een hike doemt er ineens een ree vlak langs de trail op. Met een beetje mazzel belanden zowel wij-, als de ree, een korte tijd in de freeze. Dit is een indrukwekkend moment waarin je echt even oog in oog staat. Voor je gevoel kan zo’n moment lang duren. De vacht van een ree is in de zomer rood bruin en in de winter donkerbruin.Waar het Edelhert echt een grazer is, is de ree een snoeper van besjes, eikels, nootjes, etc. De ree is erg trouw aan zijn/haar territorium. Ze kunnen wel een heel jaar in hetzelfde gebied van een vierkante kilometer verblijven.

5. De Vos

De vos is het Luipaard van de Veluwe: erg moeilijk te spotten. Ik heb de vos pas één keer mogen spotten tijdens een vroege ochtendwandeling. Ze zijn verder ook veelal in de nacht actief. De vos is familie van de hondachtigen. Het dier houdt van de droge zandgronden van de Veluwe. Hij/zij is vooral actief op de grens van bos en akkers. Ze leven in kleine groepjes van zes individuen. Vossen houden een territorium aan die ze markeren met hun urine en uitwerpselen. De uitwerpselen leggen ze dan vaak op een wat hogere plek, bijvoorbeeld op een dode boomstam. Hierdoor valt het extra op dat de vos daar aanwezig is geweest.

Interesse?

Heb je interesse in één van de programma’s van Presence Outdoor? Kijk dan eens op de programma pagina. Of neem contact met ons op, we vertellen je er graag meer over.

Ook interessant

Blogs
4 minuten leestijd
Herken jij ook die gedachte over die nieuwe fiets, die je graag wil maar nog niet hebt, waarbij je...
Reisverhalen
4 minuten leestijd
Een collega van mij was al een keer eerder met Jan Willem mee geweest. Hij zei tegen mij “Dit moet...
Reisverhalen
5 minuten leestijd
Een aantal jaar geleden besloot ik te stoppen met het reclamebureau, waarvan ik met twee partners eigenaar was. Onze neuzen...