Vuur als rode draad in mijn leven

Geschreven door: Troy Corsen

Al op jonge leeftijd raakte ik gefascineerd door de warmte en kleurenzee van vuur. Zoals bij zoveel jongens begon ik met het spelen met vuur door het vinden van een halfvol doosje lucifers om deze vervolgens ergens in de bosjes één voor één aan te steken. In mijn jonge jaren heb ik heel wat geëxperimenteerd. Zo was er het ‘brandende bootje’ en kon ik gefascineerd kijken naar de druppels van brandend plastic, ook het geluid van een vallende druppel kon mij bekoren.

Ouder en wijzer

Inmiddels ben ik wat ouder (misschien wat wijzer) en loopt het thema vuur op meerdere manieren als een rode draad door het leven van mij en mijn gezin. Waar ik zelf nog aan het pionieren was op jonge leeftijd leer ik mijn kinderen nu hoe ze vuur kunnen maken met behulp van een firesteel en vullen ze vaak de kachel met hout en steken dit aan. Ze kunnen er veel beter mee omgaan dan ikzelf op die leeftijd kon. Ik zie hun zelfvertrouwen groeien op het moment dat ze het vuur aankrijgen en ze nemen de verantwoordelijkheid om het vuur aan te houden. Prachtig om te zien!

Hout verzamelen

Omdat we een houtkachel stoken zijn we door de seizoenen heen druk bezig met het verzamelen van de kostbare brandstof. Het begint bij het vellen van de boom, het kloven van hout, netjes opstapelen in het houthok tot de daad die het meeste voldoening geeft; een goed gekloofd droog blok in de kachel leggen. Je hebt het al snel 3x warm gehad voordat er een vlam aan te pas is gekomen. Daarnaast leert het je om goed voor te bereiden op de winter, je wil natuurlijk wel een mooi droog blokje klaar hebben. Niet te vergeten is dat je regelmatig met je neus buiten komt, de fysieke inspanning die komt kijken bij het kloven is een goede aanvulling op je workout schema. Voor ons is dit aan alle kanten winst. En dan nog de CV die daardoor minder hoeft te branden, dat scheelt heel wat gas!

Vuurboogset

In de reizen die ik door Scandinavië heb gemaakt leerde ik op primitievere manieren vuur te maken. Wat ik ook leerde was dat het maken van vuur met een vuurboog is nog niet zo eenvoudig is als het lijkt. Allereerst heb je goed werktuig nodig, dit maak je zelf dus de kwaliteit ervan ligt in je eigen handen. De kwaliteit van je vuurboogset wordt onder andere bepaald door de gebruikte houtsoorten en de vorm hiervan. Het in de natuur vinden van de juiste materialen voor een basis vuurboogsetje is al een tijdrovend klusje an sich. Een vuurboogset bestaat uit een kromme tak met touw, een spindel (stok), een wrijvingsblok, een plankje en een opvang plankje. Met een vuurboog creëer je warmte door wrijving, deze warmte wordt gevangen in een hoopje schaafsel/ zaagsel. Door maar lang en hard genoeg te blijven werken met je draaiende spindel ontstaat er voldoende wrijving voor een eerste gloeiend kooltje.

Aandacht en geduld

Het uiterst delicate begin van je vuur verdient geduld, zuurstof en aandacht om tot een grotere vlam te ontspringen in een volgelnestje van bijvoorbeeld gedroogd gras. Deze fase geeft veruit de meeste voldoening. Bij een juiste voorbereiding ligt er voldoende brandbaar materiaal klaar om de volgende fase van je vuur op te bouwen. Te beginnen met handen vol droge potlooddikke takjes, gevolgd door duimdikke takjes en tot slot door polsdikke takken. Het goed opbouwen van het vuur draagt bij aan het ultieme succes, een functioneel vuur geschikt om op te koken of je warmte te verschaffen in de koude avonden.

Tijd om vuur te maken?

In het Canoe programma van Presence Outdoor is er tijd om vuur te maken, we komen tot een goed gesprek rond het vuur en we koken in ‘dutch ovens’ op het vuur.

Wil je ook het vuur in je laten branden? Misschien is het avontuurlijke Presence Outdoor Canoe Programma dan wel geschikt voor jou. Neem hier een kijkje op de programma pagina. Voor de editie van 14 t/m 16 september 2022 zijn nog enkele plekken beschikbaar.